RTL Nieuws vindt sleutel in onderzoek MH17. Een eerlijke sleutel?

Blog

Ladies and gentleman: we’ve got him. Zo’n soort momentje moet RTL Nieuws vandaag (donderdag) hebben gehad met de presentatie van het brokstuk van de BUK-raket die MH17 neerhaalde. Verslaggever Jeroen Akkermans van RTL Nieuws kwam er mee aan. Wat een scoop.

Het brokstuk van de vermoedelijke raket toont vrijwel onomstotelijk aan dat Malaysian Airlines 17 MH17 op 17 juli 2014 is neergeschoten met een BUK-raket. Tenminste, als Akkermans het brokstuk daadwerkelijk van de rampplek heeft meegenomen. Maar goed, de geruchten gingen al maanden de rondte dat een raket MH17 deed neerstorten.

Scoop

Journalistiek gezien een geweldige scoop, zoals RTL Nieuws de laatste wel vaker had rondom MH17. Akkermans biedt bewijs dat het laatste puzzelstukje kan zijn in het onderzoek naar het neerhalen van MH17. Want dat neerhalen, dat weten we wel. Maar wie? Die vraag rest.

Ethiek

Ethisch valt er nog wel wat af te dingen op de vondst en ontvreemding van het brokstukje van de BUK-raket. Dat zal Jeroen Akkermans zich ook wel hebben afgevraagd: “Ik vind dit nu hier wel, maar in hoeverre kan ik dit wel meenemen”, moet hij zich hebben afgevraagd. Het is vergelijkbaar met de journaliste van EenVandaag die in het rampgebied rondsnuffelde, een dagboek vond en er op televisie hardop uit ging voorlezen. Ik weet niet wat erger is: bewijs van een megamisdrijf ontvreemden of privémateriaal van overleden personen openbaren voordat familieleden dit weten.

Zijn er ook nog een paar vragen over waar heeft hij het gevonden? Zat het een van de wrakstukken van het toestel? Lag het op de grond? Hoever van het rampgebied? Media-ethicus Huub Evers stelt ongeveer dezelfde vragen op Twitter:

“Dat weet hij (Jeroen Akkermans, EE) toch niet op het moment dat hij stukjes meeneemt? Misschien loopt hij het officiële onderzoek voor de voeten?”

Onderzoeksraad

Maar goed: we moeten er dus maar vanuit gaan dat Akkermans het brokstukje daadwerkelijk op de betreffende rampplek heeft gevonden en meegenomen. Dat zal hij vast wel hebben gedocumenteerd en vastgelegd en overhandigd aan de Onderzoeksraad, net als het brokstuk van de raket.

Advertenties

Een gedachte over “RTL Nieuws vindt sleutel in onderzoek MH17. Een eerlijke sleutel?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s