Foto van profiel Tarik Z.

NOS Journaal: Meest bloedstollende ‘Even geduld aub’ ooit

Blog

‘Even geduld a.u.b. In verband met omstandigheden is er geen NOS Journaal mogelijk.’ Wie had kunnen weten dat deze storingsmelding het toonbeeld van de meest bloedstollende TV werd ooit. Vind ik dan.

[V]ermoedelijk twee miljoen kijkers maakten zich om 20.00 uur op om de avond af te sluiten met nieuws. Grappen volgden al snel toen niet presentator Herman van der Zandt, maar een storingsscherm verscheen. En niet slechts voor een paar seconden. Vele tergend lange minuten kropen voorbij waarin niet het Journaal begon, maar een scherm toch vooral om geduld vroeg.

Vooral op Twitter was het aanvankelijk gieren van het lachen om de grappen die zich snel opvolgden. Ook ik deed er aan mee. Sommigen toonden zich echter ongerust om de bewoording ‘omstandigheden’. Niet onterecht, toen om 20.05 uur een onheilspellende update op P2000 verscheen: ‘Geweld’ op het Journaalplein, Hilversum. GRIP1.

Journalist Vincent Verweij maakte abrupt een einde aan de stilte en onduidelijkheid met een toen nog onbevestigde boodschap dat een gewapende man zendtijd zou eisen bij het gebouw van het NOS Journaal. Tegelijkertijd stuurde ANP een persalarm met gelijke strekking naar journalisten via SMS. Twitter deed daarna waar het bij uitstek voor is bedoeld: veel speculaties met af en toe een update die daadwerkelijk hout sneed. De eerste vijf minuten vormde Twitter dan ook hét kanaal voor nieuwsupdates. Het zogenaamde tweede scherm won glansrijk van de tv, die ongestoord één en dezelfde melding de huiskamers voorschotelde: ‘Even geduld a.u.b.’

Terwijl Twitter updates om de oren slingerden, bleef bij mij het scherm op NPO1 opstaan in de ijdele hoop dat er flarden van de gebeurtenissen achter dat scherm alsnog zouden worden getoond. Niet veel later ging ook NPO2 op zwart. RTL4 bleef de drama’s van GTST ongestoord uitzenden, maar brak daarna alsnog om 20.36 in met een live-uitzending over de gebeurtenissen.

[I]k besef me dat ik minimaal een half uur lang naar een scherm heb zitten kijken dat geen moment ook maar nieuwswaardige beelden uitzond. Toch was het voor mij het meest bloedstollende TV-moment in jaren: het TV-moment waarin Tarik Z. zijn leven voorgoed vergooide met een actie die niets meer opleverde dan dat verdomde storingsscherm.

Het NOS Journaal van die dag terugkijken? Het staat gewoon op Uitzending Gemist.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s