Typisch Nederlands

De futiliteit van de vluchtige ophef op Twitter

Blog

Waar ze eerst nog dachten weg te kunnen komen met ‘dat meldt Twitter’, komen media nu vaak met ‘ophef op Twitter’. Dat die ophef vooral media zelf wordt veroorzaakt, wordt voor het gemak doorgaans niet gemeld. Maar hoe betrouwbaar is die ophef? Welke mensen zitten er achter die ophef? En welke grens wordt er getrokken aan het aantal mensen dat klaagt om het ‘ophef’ te noemen. Een kleine beschouwing.

Arie Slob vormt een van de meest recente voorbeelden die na een ogenschijnlijk onschuldige tweet over het Songfestival (We zijn eruit, we gaan niet meer naar Oostenrijk op vakantie) hoon over zich heen kreeg. Het zat hem niet in het feit dat een vrouw met baard glansrijk de titel binnenhaalde, maar in het feit dat Arie Slob lieve Waylon en Ilse had zien winnen. Het Twittervenijn sabelde Slob ongenadig neer als racist en ook het katholicisme – ja, de beste man is bekend van banden met de ChristenUnie – moest het ontgelden. Ophef.

Slob toonde zich op Twitter louter een slechte verliezer, niets meer en niets minder. Dat hij een uniek vakantieland argeloos links laat liggen nadat Nederland kansloos bleek tegen de charmes van een slecht verklede man, is jammer. Dat impliceert allerminst dat de CU-voorman een racist is. Waar die beschuldiging vandaan kwam, is mij niet bekend. Maar de racismekaart brandt bij een aantal Twittervrinden de borstzak wel heel snel uit. Dit leidt meer dan eens tot zeer plaatselijke digitale relletjes, waarbij velen niet schuwen zich erin te mengen. Auschwitz, de VOC, Nederlands-Indië: alle deksels van beerputten die geschiedenis heet en waarin bepaalde samenlevingen zich superieur oordeelden boven anderen, gaan open en passeren dan de revue.

Gespierde neger

De beste man volg ik niet, maar @MarnixAmsterdam is het volgende voorbeeld van de Twitterophef. Marnix had het gore lef getoond ‘gespierde neger’ (en dat veel LINDA magazine-lezers van hen dromen) in zijn miniblog-tweet te vermelden. Alsof degene een search had lopen op ‘gespierde neger’ opende Quinsyg (Zwarte Piet is racisme/Roet In Het Eten) het vuur en beschuldigde Marnix van racisme. Onbewust racisme zelfs. Da’s toch wel wat. Dat je niet eens weet dat je racist bent. Gelukkig wordt dat feit je gewoon meegedeeld. Op Twitter. Waar eigenlijk niemand er meer voor terugdeinst een witte jas aan te trekken en diepgeworteld psychologisch advies te geven aan jan-en-allemaal die het horen wil. Het failliet van de reallife psychologie is aangebroken.

De media verblijdden Marnix niet met een Ophef-over-racisme-artikeltje. Arie Slob zag zich echter terug op de digitale voorpagina’s van landelijke ochtend- en middagkranten. En waarom? Omdat de politicus zich een slecht verliezer had getoond. Voor dat feit werd hij aan het kruis genageld door een handjevol onverdraagzamen op Twitter en ja, dan heb je al snel een ophef. Geert Wilders riep nog net niet op tot een spoeddebat. Ze zien hem al aankomen: Wilders wil een spoeddebat omdat een collega-politicus zich racistisch zou hebben uitgelaten. Dit soort ‘schieten’ door media met artikeltjes met nieuws gebaseerd op Twitter gebeurt wel steeds vaker. In hoeverre zouden Twitterlozen zich iets aan trekken van wat er op dat microblog gebeurt. Ik kan me zo voorstellen dat iemand aan wie het onderwerp volledig voorbij is gegaan (en misschien zelfs het Songfestival niet heeft gezien) zijn schouders ophaalt en zich afvraagt waarom iedereen zo loopt te mierenneuken over een citaat van een politicus waar een zeer kleine gemeenschap over valt. En waarin de beste man ook nog eens verkeerd is begrepen. Ophef. Om niets.

Maar de kranten maken er het beste van en schrijven lustig mee op hun krantenblog. Gevolg: Slob maakt excuses voor zijn racistisch opgevatte tweet en biedt verduidelijking. ‘Ben ik meteen van al het gezeik af’, moet hij hebben gedacht. Daarmee speelt Slob – gewild of niet – wel die bepaalde gemeenschap in de hand. Zijn verduidelijking geeft waarde aan iets dat geen waarde kent of in ieder geval waardeloos zou moeten zijn: namelijk de valselijke beschuldiging van een niemendalletje dat vermoedelijk te pas en te onpas mensen beschuldigt van openlijk en onbewust racisme. Nadat onder andere de Verenigde Naties zich openlijk tegen Zwarte Piet opstelde (want racisme) is het onderwerp een heter hangijzer dan ooit te voren. Neger, Marokkaan, Hindoe, blanke. Allemaal woorden die in de loop der tijd een ongekend zware lading hebben meegekregen. Zoveel dat bij de meest onbeduidende raciale scheet op Twitter kranten erover gaan schrijven. ‘Ophef op Twitter’ en ‘Twitter valt massaal over opmerking van…’ Terwijl heel die Twitter-gemeenschap helemaal niet zo hard valt. Ze valt überhaupt niet. Na een uurtje meebeuken met de menigte houdt het grootste gedeelte het doorgaans voor gezien, staat op van het scherm en gaat koffiezetten. ‘Dat was effe lachen’, grinneken ze als ze de koffiemok aan hun lippen zetten.
Aaaaand… it’s gone.

Van weinig betekenis

Ophef op Twitter is er veel, over zaken die er weinig toe doen. En iets waar we veel van hebben, is niet van veel betekenis. Het is een beetje als met regen. Wij haten het, want het regent zo veel. Berbers (mag ik dat wél zeggen) snakken erom, want die zien dat bijna nooit. De wet van vraag en aanbod geldt ook hier. Bovendien zien veel mensen in Twitter een laagdrempelige uitlaatklep en voelen velen zich genoodzaakt zich aan te sluiten bij iemand die zijn uitlaatklep als eerste opengooit. Maar wat zou er gebeuren als je aan diegene vraagt om zijn ongenoegen te ventileren op het Malieveld. Waar het hoort. Zoals duizenden mensen deden bij Zwarte Piet. Ik denk niet dat er een levenloze ziel te vinden zou zijn. Met recht geen ophef.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s