De politieke verliezers past nu bescheidenheid

Analyse

Een naargeestig gevoel bekruipt me als ik lees dat de politieke verliezer PvdA in Breda en Haarlem de formatie en coalitievorming heeft gekaapt. De sociaaldemocraten gingen electoraal door de helft maar eisen desalniettemin bestuursverantwoordelijkheid.

De gevolgen van 19 maart 2014 zullen nog lang doorklinken in de gelederen van Samsom & co. In veel Nederlandse gemeenten zag de PvdA haar politieke aanhang massaal verdwijnen naar D66. In Amsterdam is de partij sinds mensenheugenis niet meer de grootste en moet D66 voor zich dulden.

Dat is natuurlijk vervelend, maar niet onoverkomelijk. Kijk maar naar het CDA. De woorden ‘Ons past bescheidenheid‘ die Maxime Verhagen uitsprak na een eclatante nederlaag in 2010, werden alom gerespecteerd door het electoraat dat de christendemocraten hard had afgestraft. Bij een verlies past nederigheid. Die erkennen toont de kracht van een partij. Dat valt nu niet van de PvdA te zeggen.

In in ieder geval twee gemeenten – Haarlem en Breda – probeert de PvdA de macht via het pluche alsnog te bereiken door middel van een coup. Een kaping, ook wel. Door zich te scharen achter een groot aantal oppositiepartijen, blokkeert het gelegendheidsgezelschap de formatie- en coalitiebesprekingen van de werkelijke winnaars van de gemeenteraadsverkiezingen.

Binnen dit cordon opereert tevens de SP, die zich eveneens tot grote winnaar van #GR2014 mag rekenen. De partij zag haar zetelaantal veelvuldig verdubbelen in gemeenten.  Met de winst van de socialisten ligt een coalitie van D66, VVD en SP voor de hand, een combinatie waarin – door het verlies van de PvdA – geen plaats is voor kleinere of grote verliezende partijen. Is dat ook niet de kern van een democratie? De grootste partij neemt het voortouw met de grootste winnaar die tevens een onmiskenbare plaats inneemt in de samenleving door die overwinning.

[pullquote]Schoffering van ‘de stem van het volk‘ en hoort thuis in een bananenrepubliek[/pullquote]

Voor de sociaaldemocraten geldt dit principe kennelijk niet. En ook het CDA verschaft zich illegaal toegang tot de macht door voor te dringen in de formatie. ‘Ons werd niets gevraagd’ is het excuus dat het appel aanvoert. Voor het gemak vergeet het CDA dat het sinds 2008 op zowel lokaal als nationaal niveau louter verlies op verlies boekt. De woorden van Verhagen zijn binnen de eigen gelederen kennelijk snel vergeten. Een partij die zo klein is geworden en twijfelt aan de eerste letter en dus de basis van haar eigen ideaal – de C – zou eerst intern orde moeten nastreven in plaats van bestuursverantwoordelijkheid op zich te nemen.

De Bredase SP heeft kennelijk moeite met de bewoording in media dat de ‘formatie wordt gekaapt’ en legt de schuld bij de grote partijen: zij hebben de oppositie per definitie niet geconsulteerd in de formatie. Van een kaping is echter wel degelijk sprake. De oppositie gaat immers aan de haal met besprekingen waarin de grootste en winnende partij (D66 of VVD) de leiding zou moeten krijgen, conform de verkiezingsuitslag.

Het scenario waarin CDA en PvdA in Breda gaan formeren, geldt als schoffering van ‘de stem van het volk‘ en hoort thuis in een bananenrepubliek. Je wacht je beurt maar af.

Advertenties

3 gedachtes over “De politieke verliezers past nu bescheidenheid

  1. Beetje eenzijdige voorstelling van zaken en dit commentaar gaat voorbij aan de zelfoverschatting van VVD en D66 Breda. Als je de arrogantie hebt om met16 zetels tegen de overige 23 zetels te zeggen "wij maken een coalitie akkoord en u mag later aanschuiven", dan snap je niets van de politiek. Zij (VVD en D66) hebben hun hand overspeeld en zijn van het spel "gebluft" door SP, CDA, PvdA, GroenLinks en Breda97. Om in de slotzin van het artikel te blijven, "de stem van he volk" gaf VVD en D66 geen mandaat om de andere partijen als kleine jongens/meisjes te behandelen. Dat er nu krokodillentranen worden gehuild….tja, dat is toch echt hun eigen domme schuld.

    Like

  2. Dat ben ik niet met je eens, Frans. Het zou de PvdA in Breda sieren simpelweg haar beurt af te wachten en zich constructief op te stellen. Niet voor niets ging jouw partij door de helft. Ik weet dat vier jaar oppositie voeren lang is, maar kennelijk zegt de kiezer dat de PvdA dat nog eens vier jaar mag doen. Ik snap dat dit politiek is, maar de kiezer zegt nu eenmaal dat D66, VVD en SP voorrang krijgen. Of luister je niet meer naar je kiezer?

    Like

  3. Erik Eggens , 4 jaar geleden had de PvdA 8 zetels en ze werden al bij voorbaat uitgesloten van coalitie deelname. Jij maakt van de verkiezingen een ABC-tje en dat is het dus nooit. Ik luister naar het volk en niet alleen naar de kiezer. In Breda bleef de helft thuis en die hebben daar ook hun reden voor. De PvdA werd uitgenodigd door de SP en de andere partijen en heeft die uitnodiging aanvaard. Dus Erik, de politiek is geen ABC-tje maar tactisch goed handelen en dat moeten VVD en D66 zichzelf verwijten.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s