VVD gemeenteraadsverkiezingen poster

Retoriek der gemeenteraadsverkiezingen

Blog

Ah, aan mijn Twitter-volgerslijst te zien, staan er weer verkiezingen voor de deur. Gemeenteraadsverkiezingen, die van 19 maart. In de aanloop naar de verkiezingen duikt er iedere week wel weer een nieuwe Twitteraar met politieke ambities op als nieuwe volger van mijn persoontje.

Billboard politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen 2014 in Amsterdam.

Billboard politieke partijen die meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen 2014 in Amsterdam.

Grappig hoe dat fenomeen zich iedere paar maanden weer ontvouwt. De politicus in spe hoopt met zijn nieuwe Twitteraccount uiteraard engagement te creëren onder voor hem nieuw publiek. ‘Stem op mij, stem op mij!’ lijkt hij te roepen als hij het witte volgbalkje blauw drukt. ‘Waarom? Ik volg jou nu toch? We zijn matties.’

Nu ben ik zeker niet vies van een politicus/politica die mij volgt. Integendeel, ik vind het alleraardigst want handig, mocht ik in de toekomst met politiek gerelateerde vragen, gal of ergernissen zitten. Dan weet ik tenminste tot wie ik me moet wenden. Spijtig is alleen het tijdstip van volgen. Dat doet vermoeden dat er zieltjes moeten worden gewonnen, op elk mogelijke manier en via elk platform.

Meestal volg ik de arme drommel ook wel terug, omdat ik constateer dat hij nieuw is op Twitter en ik bovendien geïnteresseerd ben in het reilen en zeilen van (lokaal) gemeentelijk bestuur. Het account bevat bijna nog geen volgers, geen tweets, louter een foto (glimlachen!) voorzien van het verplichte partijlogo. Het ontstaan van het nieuwe Twitteraccount laat zich dan ook makkelijk raden. Het partijbestuur of de fractievoorzitter beveelt alle kandidaatsraadsleden dat Twitter een verplicht medium voor politici is. Heeft ‘ie natuurlijk gelijk in. Alleen zoiets opdringen kent natuurlijk een tegenstrijdige werking. Je krijgt er van die geforceerde ik-sta-achter-ons-standpunt-en-achter-onze-partijtweets van. En na de verkiezingen Twitter-accounts die op sterven na dood zijn en door de oprichter zelf niet worden verwijderd. Puike reclame voor je partij.

Verkiezingen op 19 maart? Dan kun je er vergif op innemen dat rond eind januari politici den Twitters afstruinen op zoek naar digitaal te verleiden stemvee. De volgknop indrukken is dan een goed begin, zo denkt men. Maar daar houdt het uiteraard niet bij op. Wil een zwevende kiezer over de politieke streep worden getrokken, moet er ook wel wat gebeuren. En dat blijft doorgaans achterwege. Volgen en zwijgen, zo lijkt het credo.

D66 heeft er bijvoorbeeld een handje van. Ik kreeg de afgelopen drie weken drie nieuwe D66-aspirant-raadsleden als volger van wie ik nog nooit had gehoord. Ook de VVD weet me te vinden in de persoon van een kandidaat-raadslid uit Rotterdam. Ik stem tegenwoordig in Amsterdam. Maar goed, wellicht is ze in de veronderstelling dat ze bij mij en potje kan breken ten faveure van haar Amsterdamse collega’s. Die ik niet ken, maar goed.

De SP doet dit allemaal niet op deze manier. Tenminste, niet bij mij. Van de socialisten kreeg ik laatst een stapeltje folders door de brievenbus gegooid (ik heb een NEE/NEE-sticker, maar ik weet dus niet of politieke propaganda ook valt onder ongeadresseerd reclamedrukwerk). Het frutsel bevatte geen profiel, geen gezicht, wel een beetje tekst, een tomaat en heel groot STEM SP. Rijmt op NEE.

Ga eens langs deuren, laat je zien! Je wilt toch zo graag regeren, op landelijk of gemeentelijk niveau? De politieke partij die nu nog onpersoonlijk foldertjes – vermoedelijk clandestien – door de bus gooit, heeft het wat mij betreft echt niet begrepen.

Advertenties

2 gedachtes over “Retoriek der gemeenteraadsverkiezingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s