Screenshot BNDeStem explosie V1 bom

Hoe Kruisland aan V1-bom ten onder ging (en meer onzin)

Blog

Liveblog, persbus, livestream, straalwagen, accreditaties en catering. Zit iedereen klaar voor #V-Day14? Deze dag gaat je bijblijven, want er ontploft een V1-bom in West-Brabant.

Kruisland, om precies te zijn. Enkele weken geleden werd in het gehucht een authentieke zeilvliegende V1-bom uit de Tweede Wereldoorlog gevonden. Het ontvlambare projectiel was een uitbraaksel van de Duitsers en oorspronkelijk bedoeld voor Antwerpen of Londen, maar vond Kruisland een kennelijk meer aangename plek. En daar lag de V1-bom aantal jaren. En nou moet dat ding weg, want de boer – die er jarenlang zijn gewassen op heeft verbouwd – moet er veilig zijn gewassen op kunnen verbouwen.

Bommen laten exploderen is doorgaans spectaculair. Zeker een verslaggever en fotograaf waard. Maar nu ging het anders. Op de bewuste D-Day – of #V-Day14 – was er zoveel journaille aanwezig, dat de doorgaanse superserieuze verslaggevers – die normaal gesproken wethouders laten vallen en malafide bedrijven tot een faillissement schrijven – humor gingen vertonen. Ze waren zelfs zo grappig dat Kruisland spontaan werd omgedoopt tot het onvergetelijk grappige Kruidland en Omroep Brabant de naam Bomroep Brabant meekreeg. Maar liefst vier verslaggevers twitterden van begin tot eind mee. Volgers maakten zo mee hoe de gleuf waarin het projectiel zich bevond werd afgegraven en met zand werd bedolven. Reuze spannend.

Maar goed, het was dus V-Day. Omroep Brabant, BNDeStem en een meerdere handjesvol fotografen en  freelancers togen voor deze memorabele dag naar het gebied waar een enorme krater straks de stille getuige van een gecontroleerde, maar enorme oerknal. Voor het gemak ging elk medium niet met zomaar één verslaggever. Stel, je mist iets van die gigantische, allesverblindende explosie.

Om niets van dat spektakel te hoeven missen, veegden de lokalo’s alle het andere nieuws van de digitale voorpagina en plaatsten prominent het liveblog over de verplaatsing van zand. Twaalf. Een uur, oh nee drie uur. Nee, toch half drie. Nee, vier uur. Zelfs het tijdstip van detonatie zorgde voor een schokgolf van spanning bij de duizenden volgers die trouw het liveblog op allerlei sites zaten te F5’en.

Voordat het losgaat dus nog even een alles-wat-je-moet-weten-over achtergrondstukje tikken over die bom die alles wegvaagde, niet vergeten dat ‘V1’ geen geldige tag is op de website (maar die wel overal bijschrijven), de schotel van de straalwagen de goede richting op zetten, even checken of we geen dubbele foto van de enorme explosie prominent op de voorpagina plaatsen, de livestream van de opkomende oerknal wel synchroon loopt… Ja? Dan kunnen we met veertig senior verslaggevers op Twitter blêren hoe de laatste seconden voorbijtikken voordat Sodom en Gomorra Kruisland treffen.

Fijn dat er nog iets is om te hypen tijdens deze doorgaans nieuwsluwe februarimaand. Jammer dat de knal der knallen dan ook nog tegenvalt, maar nu staat carnaval voor de deur. Kunnen we weer geld verbrassen aan dingen die we ons de volgende dag niet meer herinneren.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s