Freelance Frustration

‘Liever geen freelancers’

Blog

De rel rond de veroordeelde pedofiele zwemleraar Benno L. – die tegenwoordig in Leiden woont, wat weer een heuse volksopstand teweegbracht– legt een aantal pijnlijke aspecten bloot.

De NRC zette haar waakhondfunctie in en publiceerde in een scoop de nieuwe woonplaats van Benno L. Pijnlijk, vindt het NRC Handelsblad vandaag, omdat het niet aan een krant is om een woonplaats van een ex-gedetineerde te verklappen. Een ex-gedetineerde die – hoe vreselijk zijn daad ook is – recht heeft op een woonplaats omdat hij zijn straf nu eenmaal heeft uitgezeten. Liever in een hutje op de hei, natuurlijk. Maar dat kan kennelijk niet.

Een ander pijnlijk punt wordt fijntjes door hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant uitgelegd. Die krant kreeg de Benno-scoop eerder donderdag aangeboden van twee freelancers. De krant bedankte voor de eer, want ze wilde geen heksenjacht ontketenen. Nobel van Remarque, die er nog even aan toevoegt de primeur te skippen omdat dat geen werk voor freelancers zou zijn. [pullquote align=”right”]Wij vinden het recht van ex-delinquenten op een normaal leven belangrijk en wilden geen heksenjacht ontketenen — Philippe Remarque[/pullquote]

“We laten dit soort gevoelige onderwerpen liever niet door freelancers verslaan”, stelt Remarque in een reactie in zijn eigen Goed Volk. “We kunnen de kwaliteit en authenticiteit dan onvoldoende controleren.” Dat laatste klopt natuurlijk. Juist dat kan een krant ook prachtige verhalen opleveren. De scoops komen nu eenmaal niet alleen maar van het vaste journaille van Goed Volk.

Nee, Remarque vindt in wezen dat dergelijke verhalen, gemaakt door freelancers, onvoldoende kwaliteit kunnen bevatten. In dit specifieke geval zwaar overtrokken, omdat de woonplaats van de veroordeelde wel degelijk klopte; burgemeester Henri Lenferink was niet te flauw om een stevige reactie te geven. En alle andere feiten ook. Zijn eigen redactie kwam er alleen niet mee waardoor het volgens Remarque oncontroleerbaar was (heeft Goed Volk geen factcheckers?).

Daar sta je dan als freelancer. Met een verhaal dat nog nieuwswaarde bevat (nee, niet alleen de woonplaats). Jarenlang gewerkt als verslaggever bij een krant, eruit geflikkerd na een bezuinigingsronde en dan wordt je scoop geweigerd door de Volkskrant: liever niet door freelancers.

De NRC heeft dan vandaag spijt dat ze de scoop publiceerde. Dat deed de krant helemaal zelf. De informatie was correct.

 

 

 

Fotocredit: Peter Alfred Hess/Flickr.com

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s