Grote Kerk in Breda

Geen criminele kandidaat-raadsleden voor Bredase politiek

Blog

Wat wil John Stubenitsky met zijn politieke partij?

Paul de Jong (25) prijkt op nummer twee van de lijst van politieke partij Leefbaar Breda, nu bekend als GemeenteBelangen Breda. Lijsttrekker John Stubenitsky veranderde de naam van Leefbaar en stelde vervolgens een (te) opmerkelijke lijst van namen samen. Mijn devies: niet doen.

Foute kerel?
Die nummer twee van GemeenteBelangen is geen foute kerel. Paul de Jong zet zich bovengemiddeld in voor de politiek, volgt een goede studie en zette zich in de wijk Heuvel, een bijna-voormalige-achterstandswijk in Breda. Boven zich op de lijst duldt hij gevierd fractievoorzitter John Stubenitsky, onder zich diens vrouw, Marjo Stubenitsky-Buth. De Jong is bekend van zijn eigen politieke partij. De Partij voor de Openheid (PvO), opgericht en opgedoekt in 2009, zakte datzelfde jaar als een kaartenhuis in elkaar, nog voordat er überhaupt een stem door de gleuf van de stembus kon gaan. Reden? Gebrek aan openheid, vooral intern. De Jong loog aanvankelijk over de reden waarom PvO ophield te bestaan.

Een andere opmerkelijke naam (vooral door haar leeftijd) op de GemeenteBelangen-lijst is Whitney Boekx. Achttien jaar oud en kleindochter van. Volgens haar Facebookprofiel besteedt ze haar tijd vooral in de kroeg. Ik ken haar verder niet en het gaat verder niet om haar.

Met borrel achter het stuur
Ik vraag me serieus af waar Stubenitsky heen wil met GemeenteBelangen Breda. Niet lang na de bekendmaking van de naam werd eveneens bekend dat De Jong in 2010 in Duitsland met een auto op een groep mensen was ingereden. Niet dramatisch afgelopen, maar hij had wel gedronken. Eerder tekende ik al het verhaal op dat De jong op zestienjarige leeftijd was veroordeeld voor carjacking.

Gezag en ambitie
Nu geldt Leefbaar/GemeetenBelangen niet als grote partij die veel gezag geniet in Breda. En daar wringt juist de schoen. De ambitie moet er toch zijn – of zou er moeten zijn -om er juist een grote partij van te maken. Eén die in maart 2014 meedingt naar iets meer dan slechts één raadslid dat al het werk verzet. Dat lukt je niet met een veroordeelde die recidivistische trekken vertoont en ook niet met een uit de pubertijd getrokken dame die momenteel de zuipfoto’s van haar Facebookprofiel verwijdert.

Mes in de rug en van de trap gegooid
Stubenitsky moet weten dat zijn partij momenteel niet al te veel bekendheid geniet in Breda. Iemand die de Bredase politiek een beetje volgt, kent nog dit artikel van mijn hand, over de knallende ruzie tussen Boy Boer en John Stubenitsky. De kemphanen vochten om het leiderschap, Stubenitsky won ten koste van Boer.

Goede of foute publiciteit
Met dit soort namen op de lijst wordt die bekendheid wel groter, maar ik betwijfel of dat goede publiciteit is. Het ballonnetje ‘iedere publiciteit is goede publiciteit’ gaat wat mij betreft niet op voor de politiek. Die moet zich verre van veroordeelden houden, al helemaal als die recidive vertonen. Politiek is immers een precaire aangelegenheid. Kleine fouten met grote gevolgen liggen op de loer. Met een veroordeelde onder de gelederen vestigt men de aandacht op zich op een manier die niet bevorderlijk is. Niet voor de partij, niet voor de leden, niet voor de stad. Ik wilde bijna de naam ‘Dion Graus‘ noemen, maar dat zal ik maar niet doen. En die is niet eens veroordeeld.

Nog een crimineel
Ik ben overigens nog steeds benieuwd naar het verhaal dat oud-crimineel en oud-politicus Michel Spekkers gaat schrijven over Bredanaar Paul de Jong. Hij kan, als voormalig oplichter, nog wel een boekje open doen over Paul de Jong, zo beloofde hij vanuit zijn woonplaats Quito, Ecuador. Dat mag hij, want hij kwam wél uit de criminele kast. Dan mag alles. (mirror)

 

Advertenties

2 gedachtes over “Geen criminele kandidaat-raadsleden voor Bredase politiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s