Intercity Direct toch niet helemaal toeslagvrij

Uncategorized

De IntercityDirect/Fyra-toeslag die zou vervallen tussen Breda en Rotterdam is dan wel vervallen, de prijs over de gehele rit blijft hetzelfde. Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook.

[N]u gaat het natuurlijk om peanuts. Twee euro veertig is niet veel geld. Maar door de aankondiging dat de Fyratoeslag tussen Breda-Rotterdam verdwijnt, wekte de NS de suggestie dat de vervoerder de toeslag voor de gehele rit tussen Schiphol en Breda zou halveren. Op jaarbasis bespaart een 020-076-pendelaar zo nog best veel geld. Iedere rit maar liefst 1,20 euro. Tel uit je winst.

Maar wat bleek op 15 december, de dag waarop de nieuwe dienstregeling inging? De toeslag van 2,40 euro verdwijnt dan wel tussen Breda en Rotterdam, de toeslag voor Breda-Amsterdam blijft gewoon 2,40 euro.

Waar zit hem dan het voordeel, vroeg ik aan een NS Hispeed-medewerker maandag. “In het feit dat de trein tijdswinst oplevert”, antwoordde hij. Maar die tijdswinst hadden we toch al? Het enige dat deze actie de NS nu oplevert is, een vollere trein, maar minder inkomsten.

De beste medewerker serveerde tijdens zijn antwoord ook nog even de gehele NS-top af en verweet de bobo’s incapabele bestuurders te zijn, want ook het debacle met de V250 (u weet wel, die snelle trein die na 2 maanden met pensioen mocht en nu overwintert op een brug bij de Arena) had iedereen aan zien komen.

Maar goed. De Intercity Direct, de nieuwe naam die de geplaagde Fyra haar betrouwbare en supersnelle imago van weleer (?) moet teruggeven, zit tussen Breda en Rotterdam nu wel (iets) voller. Met de extra menigte die nu het scherm van zijn smartphone kapotstaart, is dat niet eens zo veel gezelliger.

Dit stuk tik ik in de trein. Er loopt iemand op het HSL-spoor, daarom rijden we op het conventionele, langzame spoor met 20 km/u Dordrecht in. Wat een tijdswinst, hè?

Advertenties

Een gedachte over “Intercity Direct toch niet helemaal toeslagvrij

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s