Oad is failliet. Rabobank krijgt de schuld. foto Erik Eggens

Oad Reizen en de macht van de Rabobank

News, Nieuws

Met het faillissement van Oad gaat een grote familiaire reisorganisatie verloren. Niet alleen veel mensen raken hun baan kwijt, ook reizigers zitten in de problemen. Maar is dit alleen de schuld van de Rabobank?

De woordvoerder van Rabobank stelt in de Twentsche Courant Tubantia dat de bank wel vaker de Zwarte Piet krijgt toegedeeld als het gaat om een zaak die op fles de gaat. “Dat gaat wel vaker zo en moeten wij ook in dit geval even over ons heen laten gaan”, meldt hij TC Tubantia. Een terechte reactie natuurlijk. Niemand wil dat ook Rabobank een steuntrekker zou worden en tot nu toe heeft ze dat weten te voorkonen, wellicht door het bovenstaande voorbeeld keihard ten uitvoer te brengen.

Ik ken de werkwijze van de Rabobank persoonlijk, of eigenlijk meer van mijn voormalige werk. Indirect zorgde de Rabobank er voor dat ik destijds zonder werk kwam te zitten.

De bank verstrekt veel krediet aan bedrijven, maar trekt dat ook net zo makkelijk weer in als de wind tegen zit. Mijn voormalige baas had met zijn TV-station een behoorlijke lening lopen bij de bank. Zijn andere project, een vastgoedontwikkelingsbedrijf, ging slecht en daarom trok de Rabobank ook indirect de stekker uit het TV-station. Het projectontwikkelingsbedrijf ging overigens drie maanden eerder al failliet. Dat neemt niet weg dat Rabobank van alle entiteiten het faillissement eiste en (pag. 6) per BV met een miljoeneneis kwam.

Het laat zien dat bedrijven voorzichtig moeten zijn met lenen van de bank die in de crisis nooit de hand ophield bij de overheid, en dus bij ons; de belastingbetaler. Ook de boerenleenbank kan in gevallen als deze een genadeloze klap uitdelen. Het lijkt een strategie om te voorkomen dat Rabobank net als Fortis, SNS en ABN respectievelijk omvallen en in handen van de overheid komen.

“De bank heeft de stekker er uit getrokken” luidt de conclusie van velen. Dat is ook zo, maar er moet gekeken worden naar de lange termijnperspectieven van een bedrijf als Oad. Een kennis van mij, die zich voor werk in de reisbranche begeeft, voorspelde het faillissement vier weken geleden al. Hij kende wellicht inside information, maar wist er ook niet het fijne van. Ik sta er dan ook niet van te kijken dat Rabobank er nu de stekker uit trekt. Genoeg is genoeg.

U hoort mij voor noch tegen de bank propageren. Feit is wel dat Rabobank een winstgevend bedrijf niet snel in een doodlopende straat zou parkeren. Geld is immers geld, ook voor de boeren van de Rabo. Jammer is dat het in het geval van Oad 1800 mensen hun baan kost.

Advertenties

Een gedachte over “Oad Reizen en de macht van de Rabobank

 1. Het is niet moeilijk om een bedrijf winstgevend te laten draaien met leningen en hypotheken verkopen op basis van niet bestaand geld, zoals alle banken te werk gaan. Het zogenaamde Fractioneel bankieren.
  De video money as debt http://www.youtube.com/watch?v=GrhHLj116fY zou iedereen moeten zien en legt haarfijn uit waarom dit systeem gedoemd is in te storten.
  Rente brengt slavernij en dat weten de banken dondersgoed, zelfs in de Bijbel wordt het afgekeurd. Ondernemen zonder risico is geen ondernemen, zeker niet als het met andermans geld opgezet is en verder gaat met nulletjes en eentjes in een computer.

  Rabobank speelt liever mooi weer meer sporten sponsoren (geef het domme volk brood en spelen dan zijn ze zoet)
  Dat die sporters doping gebruiken maakt ze niets uit, als het maar niet in de openbaarheid komt. Hiermee is het wel duidelijk met wat voor volk je te maken hebt, bankiers zijn een gevaarlijk soort.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s