Bodemloze put #BCH2018 gelukkig afgewend

News

De culturele bodemloze put die Brabant/Eindhoven Culturele Hoofdstad 2018 (BCH2018) heet, is dood en begraven. Er ging een lieve duit naartoe, maar het mocht niet baten. Een internationale commissie oordeelde dat Leewarden (Fr.) het betere bidbook en dus de betere papieren had. Leeuwarden mag op haar beurt samen met Valetta (Malta) de titel voeren. Leuk, weer twee steden Culturele hoofdstad.

We zouden er, zeker als stad Breda, blij mee moeten zijn. Hoewel het ongetwijfeld van enige culturele betekenis zou zijn geweest voor Breda, dat met Helmond, Den Bosch, Tilburg en Eindhoven streed voor de titel Eindhoven|2018, zou die laatste toch wel degelijk met de eer zijn gaan strijken. De belofte dat de resterende vier steden betrokken zouden worden bleek de laatste 12 maanden al redelijk verwaterd. Het is natuurlijk ook een farce om met vijf steden je in de strijd te werpen voor culturele hoofdstad van Europa. Het woord hoofdstad is nu eenmaal geen hoofdsteden. Zo werkt dat nu eenmaal.

Maar goed. Ik vraag me trouwens af wie van de normale burgers zo kan opdreunen wie momenteel Culturele Hoofdstad van Europa zijn. Wellicht een handvol noemt dan Marseille, omdat de NOS recent nog voorbij liet komen dat er in de Zuid-Franse stad belast wordt door plaag van moorden. Vervelend, vond de NOS, omdat juist die de stad nu Culturele Hoofdstad is. Jaja, een moordcultuur. Heb je een keer een titel, wordt die in één adem genoemd met je nauwelijks te bestrijden moordplaag. De andere stad is overigens Kosice. Wie? Kosice, Slowakije. Ik ga niet liegen; Ik heb van die stad nog nooit gehoord.

[pullquote]”Ik wil er niet over nadenken wat er gebeurt als we niet winnen.”-Wilbert Willems, GroenLinks[/pullquote]In 2011 volgde ik een raadscommissie Cultuur van en in de gemeente Breda. Wilbert Willems, toen nog wethouder, fervent voorstander van het project van 10 miljoen en een beetje euro, kon destijds al de twijfel bij de overige raadsleden niet wegnemen. Pikant is overigens ook dat hij destijds stelde: “Ik wil er niet over nadenken wat er gebeurt als we niet winnen.” Maar natuurlijk is anno 2013 Willems geen wethouder meer. Natuurlijk zal hij er nu wel over nadenken, maar dat zal de gemeente en haar burgers een lieve worst wezen. Ik vraag me wel af wat hij had gedaan als hij er nu nog wel had gezeten. Wellicht een goede vraag voor zijn opvolger, Selcuk Akinci, eveneens van GroenLinks. De enige steun die Willems kreeg was van commissielid Trots op Nederland Tim Jené, thans een gefailleerd horecaondernemer.

Tot nog toe heeft het project – als het goed is – de stad Breda 400.000 euro gekost. Iets minder dan 0,1% van de totale gemeentebegroting. Veel geld, maar niet onoverkomelijk. Als Eindhoven – en dus Breda, Helmond, Tilburg en Den Bosch – wel hadden gewonnen, had het nog een 10 miljoen euro gekost. De vier ton krijgen we niet meer terug en is verloren geld. Maar hadden we, als 1/5 Culturele Hoofdstad, die tien miljoen terugverdiend? Bent U wel eens naar Marseille of Kosice afgereisd om daar de excellente cultuur te zien en te beleven, juist omdát ze Culturele Hoofdstad zijn? Ik verwacht dat onze stadsbestuurder dat wel hebben gedaan, maar van de rest van Bredanaren of zelfs Europeanen vrees ik het ergste.

De onduidelijkheid rondom de besteding van 10 miljoen euro, de discussie over het salaris van artistiek directeur en Amsterdammer Martijn Sanders van BCH2018, de vertraging die de goedkeuring opliep; het hele project liep dusdanige averij op dat enig draagvlak verder weg bleek dan ooit. Met de kennis van nu gold dat eveneens voor het bidbook dat ‘Brabant’ inleverde. Het meest wrange komt echter nog. Het criterium waardoor Leeuwarden wel met de titel er vandoor ging: de intense samenwerking met andere steden in de Nederland.

En wanneer noemen ze het nou eens Culturele Hoofdsteden van Europa. Dat zou recht doen aan de grammatica.

Wie schreef dit commentaar? Kijk op de pagina ‘Over mij’.

Advertenties

Een gedachte over “Bodemloze put #BCH2018 gelukkig afgewend

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s