Wie doet wat goed in Bredase lokale nieuwsverslaggeving?

Media, News, Nieuws

De Bredase burger mag zich op het niveau van lokale verslaggeving gelukkig prijzen. Er zijn rond de vijf newsjunkies 24/7 onderweg om Breda van rampfoto’s te voorzien. Evenzoveel nieuwssites drukken die digitaal af met de benodigde uitleg erbij.

Toch kent Breda maar weinig écht Bredase nieuwssites met originele content die zich alleen op Breda richt. Zo publiceert BNDeStem ook nieuws uit Alphen-Chaam in de sectie Breda, doet Breda Dichtbij exact hetzelfde en kenmerkt Breda.Nieuws zich door het gebrek aan het voeren van bronnen en eigen nieuws. Breda Buurt, een initiatief dat zich bij uitstek zou moeten lenen voor hyperlokale journalistiek, doet tegenwoordig ook aan nieuws uit Etten-Leur en is bovendien vaak onleesbaar door het grote aantal grammatica- en spelfouten dat in zelfs het kleinste nieuwsbericht sluipt.

Omroep Brabant tel ik voor het gemak niet mee: Soms een leuk Bredaas primeurtje, maar het merendeel van de content wordt toch echt gemaakt door andere concullega-sites. De eigen content is prima, maar voor echt Bredaas nieuws is de regionale publieke omroep die zich mijns inziens meer op Oost-Brabant richt, toch niet dé plek waar je moet zijn.

Wat schiet je er dus echt mee op als van die vijf echt Bredase sites er al vier zijn die ook berichten over Terheijden, Etten-Leur en Steenbergen. Het mooie is wel: ze zijn, met uitzondering van de Bredase papieren krant BNDeStem (die overigens net zo goed nieuws uit Etten-Leur en Oosterhout laat terugkomen), allemaal gratis.

Al langer verwonder ik me over het feit dat TMG (toch een bedrijf met redelijk wat geld) een lokaal netwerk als Dichtbij uitrolt, maar er geen daadwerkelijke doelgroep aan hangt. Natuurlijk: Dichtbij draait om meeschrijvers en enkele divisies binnen Dichtbij publiceren mooie artikelen van meeschrijvers. Maar wat is je naam (Dichtbij) waard als je nieuwsonderwerpen van buiten de gemeentegrenzen meeneemt? Die beslissing is bij nooit helemaal doorgekomen.

Dikke branden of andere evenementen in Chaam of auto-ongelukken op de A59 bij Zevenbergen passeren de revue bij Breda Dichtbij. Een link met de gemeente Breda is vrijwel altijd ver te zoeken. Zonde.

Dat terwijl de kritiek van de Breda Dichtbij-communitymanager over andere nieuwssites ook niet van de lucht is.

Andersom geldt overigens hetzelfde: Ook BredaVandaag klaagt over de krant die nieuws niet online zet of over Breda Nieuws dat zich helemaal gek plagieert. Breda Nieuws klaagt weer over het feit dat BredaVandaag een foto van een naakte, verwarde man bij het station publiceerde en dat eigenlijk niet door de beugel vond kunnen. Helaas is dat niet terug te lezen, want het medium heeft de column verwijderd, alleen de link bestaat nog.

Kortom; kritiek te over, maar de vraag blijft wie het echt goed doet? En wat is hierin ‘goed’? Willen mensen uit Breda lezen wat er gebeurt in Etten-Leur of Ulicoten? Ik niet, in ieder geval. Het zou mij de spreekwoordelijke worst wezen. En herkent de lezer waar originele content vandaan komt en waardeert de lezer deze ook?

Acht, wat zeur ik ook: Het is en blijft gratis nieuws en je krijgt er nog nieuws uit andere regio’s bij ook. Het enige wat je zelf moet doen: goed filteren.

Advertenties

2 gedachtes over “Wie doet wat goed in Bredase lokale nieuwsverslaggeving?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s